Kirjamessut

Koronasta useampana vuonna kärsineiden Raahen kirjamessujen ohjelmisto oli tänä vuonna reilun viikon mittainen.
Kiitos kaikille Kirjamessuille osallistuneille!


Ohjelmisto:

Tatu ja Patu

 

Tiistai 20.9

 • klo 9 Linnateatteri: Tatu ja Patu, elämä ja teot, koululaisnäytös, Raahesali     
 • klo 12 Linnateatteri: Tatu ja Patu, elämä ja teot, koululaisnäytös, Raahesali
 • klo 18 Linnateatteri: Tatu ja Patu, elämä ja teot, yleisönäytös. Yleisönäytöksen liput alk. 11.50 €.

Eija Turunen

 • klo 18 Raahea kirjoissa ja kansissa -luento, Fregattisali, Tapahtumatalo Raahe
 • Museonjohtaja Eija Turunen luennoi raahelaisista kirjailijoista. Vapaa pääsy!

 

Keskiviikko 21.9. 

 • klo 17 Raahen kaupunginkirjaston instalive: Raahen kirjamessut 2022
 • klo 18 Lukupiiri Kruununmakasiinimuseo. Käsittelyssä Kari Hotakaisen Juoksuhaudantie (2002).

 

Tiistai 27.9. 

 • klo 19 Kirjallinen leffaklubi, Raahen kaupunginkirjasto
 • Luvassa viisi Oscaria voittanut draama avioerosta, sydänsurusta, huoltajuuskiistasta ja kamppailusta työn ja perheen välillä. Elokuvaan johdattaa Jussi Häkkilä. 

 

Keskiviikko 28.9.

 • klo 13 Red Nose Company: Don Quijote, yli 13-vuotiaat, Raahesali
 • Ilmoittautuminen kulttuuriatraahe.fi

Don Quijote

 • klo 19 Red Nose Company: Juoksuhaudantie, Raahesali. Liput alk. 20 €.

Juoksuhaudantie

 

Torstai 29.9. 

 • klo 18 Kirjailijavieraana Pauliina Vanhatalo, Fregatti-sali, Tapahtumatalo Raahe
 • Haastattelijana äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Satu Kallio

 

Perjantai 30.9. 

 • Klo 13 – 16 Lasten ja nuorten kirjallisuuden päivä, kaupunginkirjasto - Harry Potter -teemaista ohjelmaa.
 • klo 17.30 Pekka Jaatinen, kaupunginkirjasto. Haastattelijana Sallan murteen kokemusasiantuntija Aki Huhtala.

 

Lauantai 1.10.

Messupäivä klo 10 – 15, Raahen kaupunginkirjasto

 • klo 10 – 15 Kirjojen myyntiä, kirjailijavierailuja, kisoja ja visoja
 • klo 10.30 Jenni Multisilta, haastattelija opiskelija Reetta Salmela
 • klo 12 Ritva Kylli: Suomen Ruokahistoria: Suolalihasta sushiin
 • klo 13.30 Laura Juntunen: "Subutex-kaupungin kasvatit"

Opastettu kirjailijakierros, Myhrbergin puisto

 • klo 16 Raahen matkailuoppaiden Kirjailijakierros. Lähtö Myhrbergin puistosta.

Pub Uunilintu

 • klo 19 Iltaklubi. Kimmon kirjavisa & Huutomerkki ry: Pisteklubi
 • klo 22 Hard Slide

Pisteklubin henkilögalleria
Pisteklubi

 

HYPOTEESI: IHMINEN
Merituulia Aallon lavarunoteos Hypoteesi: ihminen on puheenvuoro ihmisyyden puolesta ja sen järjettömyyttä vastaan. Tarkasti ja läheltä katsoen ihmisen toiminta sosiaalisten normien viidakossa näyttää paitsi tuskalliselta, myös tragikoomiselta ja ilahduttavaltakin. Näistä huomioista syntynyt teos ehdottaa nauramaan itselleen, muille ja yhdessä kaikelle sille, mitä ihmettä me tänäänkin täällä teemme. Merituulia Aalto on Oululainen lavarunoilija, sanataiteilija ja sanataiteen ohjaaja, jolla on aina kaikesta jotain sanottavaa. Tämänhetkisessä runoudessaan hän käsittelee ihmiseksi kasvamista, aikuisuuden ja lapsuuden ristiriitoja sekä nykymaailman ilmiöitä.

SPOKEN WORD: LAJUNE
LAJUNE on oululainen spoken word artisti ja lavarunoilija, tai pikemminkin lavarujoilija. Aggressiivisesti herkät tekstit keittyvät mustan huumorin, itseironian sekä vuosia kerrytetyn katkeruuden liemessä. Rakkaus ja kuolema istuvat samassa pöydässä, eikä kevyelle diibadaaba-small talkille löydy sijaa tässä kattauksessa.

OLUTJOOGA
Minna-Mari Jurvansuun vetämässä olutjoogassa kohtaavat nimensä mukaisesti olut ja jooga. Molemmat ovat vuosisatoja vanhoja terapiamuotoja kropalle ja mielelle, ja sopivat erinomaisesti yhteen. Olutjoogassa oluen juomisen ilo ja joogan tuoma mielenrauha täydentävät toisiaan luoden energisoivan elämyksen.

TEATTERI SIDOS: NAAKKA
Naakka on näytelmä miehestä, mielenterveyden romahtamisesta ja yksinäisyydestä. Masentuneen ihmisen maailmassa kaikki kasaantuu valtavaksi painoksi ja yksinäisyys muuttuu aisteja kiduttavaksi sairaudeksi. Kun Naakka saapuu elämään, on vain yksi vaihtoehto enää edessä. Esitys pohjautuu kevyesti Edgar Allan Poen klassikkoon Korppi. Ensi-iltansa Naakka sai vuonna 2021 Oulussa, ja esitys on valittu myös osaksi kansallista monologikilpailua. Ohjaus: Heidi Maria Huotari ja Nina Ervasti Lavalla: Juho Ljokkoi ja Epe Niiranen.

MARJAANAN HAUTA
Marjaanan hauta on hiljattain herännyt neljän oululaismuusikon kokoonpano, joka on saanut vaikutteita pop-, jazz-, blues- ja soul-musiikista. Yhtyeen solistin äänestä aistii kotimaisen iskelmän herkkyyden sekä afroamerikkalaisen rytmimusiikin estetiikan. Illan ohjelmistossa kuullaan kotimaisia lainakappaleita erilaisilla sovituksilla sekä yhtyeen omaa tuotantoa. Tarika Partala: laulu Nikolaus Tiiro: piano Leo Loueranta: kitara Aleksis Kesti: basso

Aikataulu:
20.10-20.20 Merituulia
20.20-20.30 LAJUNE
20.30-20.45 Olutjooga
20.50-21.30 Naakka
21.30-22 Marjaanan hauta

Kirjailijavieraat

Pauliina Vanhatalo

Torstai 29.9. klo 18
Pauliina Vanhatalo, Fregatti-sali, Tapahtumatalo Raahe

Kirjailija Pauliina Vanhatalo kertoo ensimmäisestä Raaheen sijoittuvasta romaanistaan, jonka fiktiiviset tapahtumat käynnistyvät kaupunkilaisille tutuilla paikoilla kesällä 2021. Näin kirjailija kertoo romaanin syntyvaiheista: "Muutettuani vanhaan taloon tunsin vahvasti sen, miten oma elämäni lomittui aiempien asukkaiden ja sukupolvien elämään. Aloin miettiä, millainen tuo kokemus mahtaisi olla, jos talon historiassa olisi tapahtunut jotakin järkyttävää. Samoin se, että asumme hylätyn, purettavaksi tuomitun talon naapurissa tuntui herkulliselta näyttämöltä kuvitteellisille tapahtumille. Vaikka teoksen henkilöt ja tapahtumat ovat siis fiktiivisiä, toivon kaupungin ja kesän 2021 näyttäytyvän siinä mahdollisimman elävänä ja todellisena." Vastuulliset -romaanista kirjailijaa haastattelee äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Satu Kallio.

Pekka Jaatinen

Perjantai 30.9. klo 17.30
Pekka Jaatinen, kaupunginkirjasto

Pekka Jaatisen 21. teos ”Salla 1944” tuo kiinnostavaa naisnäkökulmaa maailman pohjoisimpaan panssaritaisteluun. Teoksen teemoja ovat kodin puolustaminen, isänmaa ja uskonto. Jaatista jututtaa raahelaistunut sallalainen Aki Huhtala.

Jenni Multisilta

Lauantai 1.10. klo 10.30
Jenni Multisilta, kaupunginkirjasto

Jenni Multisilta (s. 1992) on vaasalainen kirjailija ja kauppatieteiden maisteri. Häneltä on julkaistu kolme romaania: Yksi teistä kuolee (2020), Mitä tapahtui merenneidoille (2021) ja Kuinka tähdet kuolevat (2022). Kirjat ovat tyyliltään psykologisia trillereitä, joissa sukelletaan ihmismielen synkkiin kerroksiin. Parhaillaan Multisilta kirjoittaa neljättä romaaniaan. Kirjoittamisen ohella hän toimii joogaopettajana. Haastattelija opiskelija Reetta Salmela

Kuva: Toni Härkönen

Ritva Kylli

Lauantai 1.10. klo 12
Ritva Kylli: Suomen Ruokahistoria: Suolalihasta sushiin, kaupunginkirjasto

Ritva Kylli, FT, on historian yliopistonlehtori ja dosentti Oulun yliopistossa. Hänen tutkimusteemansa liittyvät ruokaan, ympäristöön ja terveyteen sekä arktisten ja pohjoisten alueiden historiaan. Hän on kirjoittanut kirjan Suomen ruokahistoria: Suolalihasta sushiin, joka sai Kanava-tietokirjapalkinnon vuonna 2021. Lisäksi teos oli tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana. 

Laura Juntunen

Lauantai 1.10. klo 13.30
Laura Juntunen: Subutex-kaupungin kasvatit

Laura Juntunen (s. 1991) on raahelaislähtöinen vapaa toimittaja, joka on erikoistunut yhteiskunnallisiin teemoihin ja rakenteellisiin ongelmiin. Juntusen töitä on julkaistu vuosien varrella useissa eri medioissa.

"Subutex-kaupungin kasvatit" (Into Kustannus 2022) on hänen esikoisteoksensa, jota tehdessään hän kulki pohjoissuomalaisten päihteiden käyttäjien mukana yli kahden vuoden ajan. Teos on kaunistelematon ja läheltä kuvattu tositarina Raahen pojista, joiden elämässä Subutex-riippuvuus siirtyi vuosituhannen vaihteessa veljeltä toiselle.

Vapaa-ajallaan Juntunen järjestää sanataidetapahtumia ja tuottaa kirjoittamiseen keskittyvää podcastia.

Juntusta haastattelee Anna Kippola Raahen kaupunginkirjastolta.

Kuva: Sina Sarpola

Näyttelyt Tapahtumatalo Raahe 
Raahesalin aulagalleria

Markus Majaluoman kuvituksia

Majaluoma

Markus Majaluoman (1961-) on opiskellut kuvataideopettajaksi. Kuvittamisen lisäksi hän on tehnyt myös sarjakuvaa. Näyttely sisältää hänen akvarellilla ja tussilla toteutettuja kuvituksiaan Olavi ja Aapo -kirjoihin (Tammi, 1996 ja 1998) sekä Sinikka ja Tiina Nopolan Heinähattu ja Vilttitossu ja tanssiva konstaapeli -kirjaan (Tammi, 2003).

Markus Taina

Hannu Taina (1941–) on taiteilija ja graafikko, joka on kuvittanut lastenkirjoja 1970-luvulta lähtien. Hän on saanut kuvituksistaan tunnustusta niin koti- kuin ulkomaillakin mm: Bratislavan biennaalen pääpalkinnon vuonna 1987 kuvituksestaan Raija Siekkisen kirjaan Herra Kuningas, Rudolf Koivu -palkinnon sekä valtion taideteollisuuspalkinnon. Näyttely sisältää Tainan akvarelleja ja tussipiirustuksia Raija Siekkisen kirjaan Utelias fauni (Otava, 1989) ja Elina Karjalaisen Uppo-Nalle-kirjoihin (WSOY, 1982, 1986 ja 1987).

Lapsia ja eläimiä Maija Karman kuvitustöissä ja luonnoksissa

Piilomaan pikku aasi

Näyttely koostuu Maija Karman kuvituksista ja luonnoksista tunnettuihin satu- ja lastenkirjoihin. Kehystettyjä kokonaisuuksia on 15 kappaletta, joissa on yhteensä 18 työtä. Mukana on kuvituksia muun muassa seuraaviin: Zachris Topeliuksen Vattumato ja Adalmiinan helmi, Marjatta Kurenniemen Onneli ja Anneli, Lea Pennasen Piilomaan pikku aasi ja Aura Koiviston Kurttunaamainen Leo akvarelleina.

Näyttelyt sisältävät tehtäväpaketin

Vitriineissä aikansa kuvia ja klassikoita – valikoima lasten ja nuoreten kirjoja 1800-luvulta toiseen maailmansotaan.

Aikansa kuvia ja klassikoita

Lastenkirjainstituutin Aikansa kuvia ja klassikoita -kirjanäyttely luo katsauksen suomalaisen ja suomeksi käännetyn lasten- ja nuortenkirjallisuuden historiaan ja kehitykseen. Valikoiman perustana ovat kirjat, joita on luettu monen sukupolven ajan ja luetaan ehkä edelleen, nyt uusina käännöksinä ja uudelleen kuvitettuina. Mukana on kuitenkin myös kirjoja, jotka ovat olleet tärkeitä oman aikansa lukijoille, mutta joiden suosio on vuosien kuluessa hiipunut.

Kirjanäyttelykokonaisuus on jaettu neljään pääryhmään: I Varhaiset kuvakirjat, II Lukemista lapsille, III Suomalaisia tyttö- ja poikakirjoja ja IV Käännösklassikoita. Kirjat esitellään kronologisesti alkuteoksen ilmestymisajankohdan mukaan. Näyttelyssä on mukana vain sellaisia ulkomaisia teoksia, joiden käännökset ovat olleet suomalaislukijoiden saatavilla tarkasteltavana ajanjaksona.

Aikansa kuvia ja klassikoita -kirjanäyttely on laadittu Lastenkirjainstituutin kirjaston kokoelmien pohjalta. Näyttelyssä on mukana 66 kirjaa ja selostava näyttelyluettelo. Tekstikatkelmien lähteinä ovat olleet erilaiset luettelot, yleiset historiikit, tutkimukset ja verkkolähteet. 

Näyttelyn ensimmäisen version laati kirjastonhoitaja Hannele Timola (Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutti 1989) ja sen ovat uudistaneet viimeksi kirjastonhoitaja Päivi Nordling ja ma. kirjastonhoitaja Maarit Cederberg (Lastenkirjainstituutti 2011–2013).

Lisätietoa Lasten kirjainstituutin näyttelyistä.