Kirjamessut 2024


Vuoden 2024 kirjamessuja vietetään 18.-21.9.2024

VUODEN 2023 OHJELMISTO

Lukupiiri

Keskiviikko 20.9.  
klo 18 Lukupiiri, Kruununmakasiinimuseo
Lukupiirissä keskusteltavana Raahen kirjamessuille kirjailijavieraaksi saapuvan Sirpa Kähkösen teos Vihreä sali.


Torstai 21.9
klo 18 Kirjailija Pekka Jaatinen: Kiestinki – Motti 1941, Kruununmakasiinimuseo

Kuvassa kirjailija Pekka Jaatinen
Kiestinki - Motti 1941 on ensimmäinen kaunokirjallinen esitys, joka kuvaa kattavasti koko suomalaisittain epäonnisen sotaretken.

Mottiin marssi alun perin 2800 suomalaista rautatietä pitkin, 800 palasi 4.9.1941 maaston kautta. Mottia täydennettiin mottitaisteluvaiheen aikana, kaikkiaan sinne meni noin 3600 suomalaista. 

Romaani kuvaa suomalaisen jalkaväkiryhmän miesten silmin hyökkäyksen Kuusamosta Kolhoosimäelle, rajalta linnuntietä reilut 100 kilometriä itään. Kirjassa on mukana myös sotatoimia johtaneen kenraalimajuri Hjalmar Siilasvuon ja venäläisen tarkka-ampujan näkökulma. Lukija pääsee seuraamaan sotatapahtumia korkeimmasta johdosta aina ruohonjuuritasolle saakka. Romaanihahmoilla on esikuvat todellisessa historiassa.

kuva: Jaakko Mylly


Kuvassa Merenmaan muistolaatta

Perjantai 22.9.
klo 17.00 Raahen matkailuoppaiden Kirjailijakierros
Lähtö Myhrbergin puistosta, Rantakatu 36

Kirjailijakierroksella tutustutaan raahelaisiin (tai aasinsillan kautta Raaheen liittyviin) kirjailijoihin ja Raahe-aiheiseen kirjallisuuteen. Kierrokselle lähdetään   Myhrbergin puistosta jossa kuullaan, miten satusetä Topelius liittyy Raaheen. Reitti kulkee pitkin Vanhan-Raahen katuja, ja välillä pysähdytään kuulemaan vaikkapa Samuli Paulaharjun muistiinpanoja Raahesta. Matkan varrella tutustutaan niin jo edesmenneisiin sanataiteilijoihin kuin nykypäivän kirjailijoihinkin. Kierroksen kesto on 1,5 tuntia.
 


klo 19 Vihreä sali soi, Raahesali
Liput: alk. 20,00 € / 25,00 € ( sis. palvelumaksun )

Kuvassa Seela Sella

Vihreä sali soi - on kirjailija Sirpa Kähkösen käsikirjoittama elämyksellinen esitys, johon musiikkidramaturgian on tehnyt sopraano Pia Freund ja pianisti Kristian Attila.

Näyttelijä Seela Sellan upeasti tulkitsemat lukijaosuudet kertovat rakkaudesta, joka ylittää kuoleman, ja luontoon sulautumisen onnesta. Sirpa Kähkösen rooli esityksen kertojana sekä esityksen musiikkiosuudet syventää kuulijan kokemusta Kähkösen romaanien maailmasta. Sopraano Pia Freund ja pianisti Kristian Attila tulkitsevat mm. Attilan tätä kokonaisuutta varten säveltämiä lauluja, jotka ovat syntyneet Sirpa Kähkösen runojen pohjalta ja innoittamina.

Teoksen ensiesitys oli 11.5.2023. Esitys on väliajaton ja sen kesto on 70min.

Esityksen käsikirjoitus:

Sirpa Kähkönen romaanien Muistoruoho (Otava 2019) ja Vihreä sali (Otava 2021) pohjalta

Musiikkidramaturgia:
Pia Freund ja Kristian Attila
Lukija: Seela Sella
Kertoja: Sirpa Kähkönen
Sopraano: Pia Freund
Piano: Kristian Attila

Vihreä sali soi

on monitaiteinen matka yhteisiin kokemuksiin:
lapsuuteen, luontoon, kuolemaan.
Puiden ja ihmisten kohtalot kietoutuvat toisiinsa,
musiikki avaa portteja metsän ikuisiin saleihin.
Lämmin huumori ilahduttaa kuulijaa ja
sanojen lohtu antaa voimaa käsitellä ihmisyyden suuria kysymyksiä.
- Sirpa Kähkönen -


Lauantai 23.9. kirjamessut kaupungin kirjastolla

klo 10–15 kirjojen myyntiä, kisoja ja visoja

1. Esko Toiviainen: kirjamyyntiä

2. Raahen kirjaklubi: kirjamyyntiä

3. Paavo Haapakangas: "Saloisten sankarivainajat 1939–1945" kirja 

4. Jouko Narkilahti: "Ruotusotilas" kirja. 

5. Valma Kukko: ”Sydän on suurempi päätä” kirja

6. Martti Lehtelä: Kirjoja ja postikortteja 

7. Jari Ingerttilä: Pattijoen kotiseutuyhdistys, kirjoja

8. T:mi Saloisten Pirtti: Saloisten Pirtti lehtiä, Siniluoto kirja, vanhaa salostelaista kirjallisuutta sekä tuoreinta Saloisten Mottia.

9. Karhun kirja & Paperi: Myynnissä mm. Kirjamessujen kirjailijavieraiden kirjoja.

10. Raahe Seura: Kirjoja

11. Irma Hannula: Lasten satukirja ”Lumottu metsä” ja ”Kärrytietä kotiin” historiallinen romaani, sekä lorupusseja. 

12. Risto Riihijärvi: "Totuus" kirja. 

13. Bookcrossing 

14. Hannu Paloniemi: "Lumiluolapoika" kirja

15. Hannele Kuuva: Runokirjoja

16. Heli Allonen: Iina Allosen kirja "Lankakierteessä - opas kehräämiseen"

Kahvio avoinna, varaathan käteistä rahaa mukaan.
 

Kirjailijavieraat

klo 10.30 Kirjailija Joonatan Tola

Kuvassa kirjailija Joonatan Tola

Joonatan Tola (s. 1983) on suomen kielen maisteri ja tohtoriopiskelija Helsingin yliopistosta. Hän on itseoppinut pianisti ja shakinpelaaja, joka harrastaa dériveä, päämäärätöntä harhailua. Tola asuu perheensä kanssa Joensuun puutarhakaupunginosassa.

Häneltä on julkaistu kaksi kiitettyä omaan elämään perustuvaa teosta: Punainen planeetta (2021) ja Hullut ihanat linnut (2023). Esikoisteoksestaan hän sai Kalevi Jäntin palkinnon vuonna 2021.
 

Kuva: Jyri Keronen
 

klo 12.00 Kirjailija, toimittaja Jenni Räinä

Kuvassa kirjailija Jenni Räinä

Jenni Räinä on Oulussa asuva toimittaja ja palkittu tietokirjailija. Hän on asunut lapsuutensa soiden keskellä ja kulkenut myöhemmin dokumentoimassa sivukylien ihmisten elämää. Hänen ensimmäinen romaaninsa Suo muistaa julkaistiin vuonna 2022. Monelle tuttuja ovat myös hänen tietokirjansa Kulkijat – Naisia metsissä, soilla ja tuntureilla (2021), Metsä meidän jälkeemme (2019) ja Reunalla (2018).
 

Kuva: Vesa Ranta


klo 14 Kirjailija Sirpa Kähkönen

Kuvassa kirjailija Sirpa Kähkönen

Sirpa Kähkönen (s. 1964) on historiallisiin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin keskittynyt kirjailija ja kolumnisti. Kähkösen teoksissa keskeisiä teemoja ovat siviilien kohtalot kriisiaikoina, lasten ja naisten historia sekä suurten aatteiden ja utopioiden vaikutukset yksilöiden elämään.

Kähkönen on julkaissut yli kymmenen romaania, joista kolme Finlandia-palkintoehdokkaita, kolme tietoteosta, joista yksi Tieto-Finlandia-ehdokkaana, ja kolme näytelmää. Sirpa Kähkönen on Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja (2018-), sitä ennen hän toimi kirjailijoiden sanavapausjärjestö PENin puheenjohtajana 2011-2018.

Kuva: Jonne Räsänen


klo 19 Iltaklubi
Pub Uunilintu 


Legendaariseksi muodostunut  Kimmon kirjavisa klo 19

Huutomerkki ry:n klubi klo 20

Illan Pisteklubi tarjoaa seuraavaa:

Jarkko & Matti Show'n aluksi kokoontuu minilukupiiri. Piiriläiset eli Jarkko Korpua ja Matti A. Kemi ovat lukeneet Raahen kirjamessuillakin vierailevan Joonatan Tolan teoksen Hullut ihanat linnut (Otava 2023) ja avaa lukukokemuksiaan yleisölle. 
 
”Hullujen ihanien lintujen äärellä tulee helposti epämukava olo, vähän samanlainen kuin 15,5-vuotiaana lukion ruokalassa, kun ilmassa leijui loukkaava vitsi ja piti päättää, kuuluuko tälle enää näillä kilometreillä nauraa”. - Ilari Leppäniemi, Aamulehti 
 
Live! Runolautakunta Runolautakunnan jäsenet eli Jarkko Korpua ja Matti A. Kemi saavat kuullakseen (kuten myös luonnollisesti klubiyleisö) Kari Miettusen esittämiä runoja, jotka runolautakunta pisteyttää ja arvioi omien makumieltymystensä mukaisesti.
 
Stand up -esitys Lavahumoristi Epe Niiranen lietsoo, usuttelee ja villitsee kansaa stand up -esityksellään.
 
Rovaniemeläinen esikoiskirjailija Hannu Paloniemi kertoo aiemmin tänä vuonna ilmestyneestä teoksestaan Lumiluolapoika (Like). Romaani on omakohtainen kertomus äitinsä menettäneestä pojasta, kätketystä surusta ja nuorisokulttuurista 1980-luvun alun Torniossa. Lapin yliopistossa suomen kielen lehtorina toimiva Paloniemi on myös Sapattivuosi-yhtyeen perustajajäsen, sanoittaja ja entinen laulaja. Tilaisuudessa Paloniemi soittaa romaanin tapahtuma-aikaan sijoittuvia musiikkikatkelmia ja myös laulaa.
 
Saastamoiset  Iltaklubi päättyy oululaisen rock-yhtyeen Saastamoiset keikkaan. Yhtyeen musiikissa voi kohdata elämän valtavat epäonnistumiset positiivisessa näkökulmassa, mutta vailla mitään toivoa siitä, että asiat voisivat olla joskus paremmin. Aitoa, epätäydellistä, mutta onnellista musiikkia suoraan Saastamoisten sydämistä sinun korviisi. 


Laulu & kitara - Ville Muikkula
Basso - Sakari Airaksinen
Koskettimet - Petteri Luopajärvi
Rummut - Jari Kähönen
 

Tapahtumatalo Raahe
Raahesalin aulagalleria
Sukella kuviin! -näyttely

 

Otavan Kuvitetut hanke

Raahesalin lämpiössä avautuu syyskuussa Sukella kuviin! Kustannusosakeyhtiö Otavan Kuvitetut!-hankkeen näyttely. 

Kuvitetut!-hankkeen on tarkoitus nostaa kuvakirjat ja kuvitetut kirjat niiden ansaitsemaan arvostukseen, ja luoda luontaista näkyvyyttä näille värikkäille ja monipuolisille taideteoksille. Tavoitteena on myös kasvattaa arvostusta sekä tietoisuutta kuvittajien ammattia kohtaan. Hankkeeseen liittyvän näyttelyn on toteuttanut All Things Content

Mukana on 28 suomalaiskuvittajaa, joiden kynästä ovat syntyneet monet lasten rakastamista lastenkirjahahmoista, kuten Isämies (kuvittajana Kai Vaalio), Puluboi (Emmi Jormalainen), Tuikku (Johanna Lestelä), Pulla Vehnänen (Ninka Reittu) ja Paavali Pattinen (Pasi Pitkänen).

Näyttelyn avulla lasten kanssa voidaan käsitellä helpolla ja hauskalla tavalla kirjojen kuvituksia ja niiden merkitystä tarinalle. Näyttelyn tueksi on luotu pedagogisia tehtäviä, joita lapset voivat tehdä itsekseen, yhdessä aikuisen kanssa tai aikuisen ohjauksessa.

Monivuotinen Kuvitetut! on saanut rahoitusta Otavan Kirjasäätiöltä.