Alfred Kordelinin säätiö

Raahen rahaston tarkoitus on edistää Raahen taide- ja kulttuurielämää sekä tukea Raahen seutuun kohdistuvaa tutkimusta. Rahastosta myönnetään apurahoja ja palkintoja ansioituneille tekijöille. Rahasto on perustettu vuonna 1999.

Ehdotuksen apurahansaajista tekee rahaston toimikunta. Alfred Kordelinin säätiön hallitus päättää apurahansaajat. 


Alfred Kordelinin säätiön Raahen rahaston apurahat haettavina

Apurahat on tarkoitettu Raahen seudun taide- ja kulttuurielämän edistämiseen sekä alueeseen kohdistuvan tutkimuksen tukemiseen. Haettavien apurahojen suuruus voi olla muutamasta satasesta muutamaan tuhanteen euroon. Kaikenkaikkiaan apurahoja jaetaan 17 600 €. Apurahan myöntämisen yleisenä ehtona on, että apurahan hakijalla on aijemman näytön perusteella edellytykset toteuttaa esittämänsä suunnitelma.

Hakuaika on 1.-31.1.2021

Apurahaa haetaan sähköisesti ja hakemuslomake täytetään Alfred Kordelinin säätiön verkkopalvelussa:
https://kordelin.fi/apurahat
Tarkemmat ohjeet säätiön kotisivuilla.

Tiedustelut 11.-31.1.2021 
piritta.rossi [at] raahe.fi
tai puhelin 044 439 3330


Kordelinin säätiön Raahen rahasto palkitsi 2020 seitsemän paikallista kulttuurivaikuttajaa

Alfred Kordelinin säätiön toiminnan aloittamisesta on kulunut tänä vuonna 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Alfred Kordelinin säätiön Raahen rahastosta jaettiin seitsemän taidepalkintoa, yhteensä 15 000 euroa. Määräaikaan mennessä 31.1.2020 palkintoehdotuksia saatiin 48 kappaletta. Kaikki palkitut valikoituivat yleisöltä saatujen ehdotusten joukosta. Ehdotukset palkinnonsaajista valmisteli Raahen rahaston toimikunta Alfred Kordelinin säätiön hallitukselle, joka päätti palkinnonsaajista maaliskuussa.

5000 euron arvoiset palkinnot myönnettiin kulttuurielämän vaikuttaja Pekka Tähkävuorelle ja Raahen teatterin johtaja Toni Kettukankaalle ansiokkaasta työstään raahelaisen kulttuurielämän rikastuttamiseksi. Lisäksi 1000 euron arvoiset palkinnon saivat muusikko Juho Ilkko, kirjailija Pekka Jaatinen, kuvataiteilija ja valokuvaaja Henri Ylikulju, kirjailija Pauliina Vanhatalo sekä kulttuuriperinnön tallettaja Kirsti Vähäkangas. Alfred Kordelinin säätiö on yksityinen yleishyödyllinen apurahasäätiö, joka tukee tiedettä ja kulttuuria vuosittain noin viidellä miljoonalla eurolla. Raahen rahasto on yksi Alfred Kordelinin säätiön kuudestatoista kaupunki- ja kohderahastosta. Rahaston tarkoituksena on edistää Raahen taide- ja kulttuurielämää.

PEKKA TÄHKÄVUORI
Pekka Tähkävuori on Raahen kulttuurielämän pitkäaikainen ja monipuolinen taustavaikuttaja. Tähkävuori on toiminut Raahen puhallinorkesterin ja Raahen Rantajatseja järjestävän Rajatsi Ry:n kantavana voimana 1980-luvun loppupuolelta saakka. Aiemmassa työssään opettajana hän edisti merkittävästi nuorten musiikkiharrastusta mm. järjestämällä bändileirejä. Lisäksi Tähkävuori vaikuttaa ja on vaikuttanut aktiivisesti Raahen ulkopuolella muun muassa Kuhmon kamarimusiikkijuhlien taustajoukoissa, Kainuun jazzkevät-tuotantoryhmässä ja Oulun musiikkijuhlien toiminnanjohtajana. Tähkävuoren ansiot raahelaisen kulttuurielämän edistäjänä ovat kiistattomat: hän ollut tekemässä lukemattomia kulttuuritapahtumia raahelaisille yli kolmen vuosikymmenen ajan. Pekka Tähkävuori on itsestään numeroa pitämätön taustavaikuttaja, jonka ansiosta Raahe on kulttuurisesti hyvä paikka olla ja elää. Palkinnolla toimikunta haluaa osoittaa arvostuksensa Pekka Tähkävuoren pitkälle, pyyteettömälle ja ansiokkaalle työlle Raahen kulttuuritoiminnan rikastuttajana.

TONI KETTUKANGAS
Raahen teatterin johtajana vuodesta 2013 alkaen toiminut Toni Kettukangas on monipuolinen taiteen ammattilainen. Kettukankaan johdolla Raahen teatterista on muodostunut ympärivuotinen ja monipuolinen taiteen areena. Kettukangas ohjaa ja näyttelee Raahen teatterissa ja toimii aktiivisesti Kulttuuriosuuskunta ILME:essä. Oman taiteellisen työnsä lisäksi Kettukangas ohjaa nuorten teatterikursseja sekä kouluttaa ja luennoi esittävän taiteen kentällä. Kettukangas on toiminut erilaisissa asiantuntijatehtävissä Raahen kaupungin organisaatiossa, viimeisimpänä Kyllä kylätaide -hankkeessa, jossa tehtiin kulttuuriprojekteja yhdessä Raahen alueen kyläläisten kanssa. Toni Kettukangas tekee taidetta ja kulttuurityötä sydämellään ja rikastuttaa kaupungin kulttuuritarjontaa sekä teatterinjohtajana että -tekijänä. Palkinnolla halutaan osoittaa arvostus sekä Toni Kettukankaan taiteelliselle työlle, että hänen Raahessa tekemälleen monipuoliselle ja osallistavalle kulttuurityölle.

JUHO ILKKO
Juho Ilkko on toiminut aktiivisesti muusikkona, opettajana, tuottajana sekä äänittäjänä Raahen musiikkielämässä viimeiset 20 vuotta - hän hallitsee monia instrumentteja ja keikkailee aktiivisesti useissa kokoonpanoissa. Ilkko on toiminut Raahen Musiikki Oy:n bändikoulussa opettajana yli kymmenen vuotta ja on innostanut ja ohjannut lukuisia nuoria ja vanhempia raahelaisia muusikoita ja bändejä. Hän on ollut tuomassa Rock Academy -bändivalmennusmallia Raaheen ja toimii tällä hetkellä hankkeessa asiantuntijana. Ilkko perusti Raaheen studionsa Sound Kitchenin vuonna 2008 ja on siitä lähtien työskennellyt päätoimisena tuottajana ja äänittäjänä. Ilkko on työskennellyt ennakkoluulottomasti ja on vienyt raahelaisen studiotyöskentelyn uudelle tasolle. Juho Ilkko on myös tuottanut ja toteuttanut laadukkaita Studio Live -videoita. Palkinnolla huomioidaan Juho Ilkon pitkäjänteinen taiteellinen ja pedagoginen työ kevyen musiikin parissa.

PEKKA JAATINEN
Pekka Jaatinen on raahelainen ammattikirjailija, joka on julkaissut 17 romaania, runokokoelman ja henkilökuvan nyrkkeilijä Amin Asikaisesta. Jaatisen esikoisromaani Tilkkutäkkiplanetaario oli ehdolla Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon saajaksi. Jaatisen tunnetuin kirjallinen työ on viisiosainen Lapin sota -romaanisarja. Kirjailijatyönsä ohella hän toimii sivutoimisena kirjallisuuskriitikkona sanomalehti Kalevassa. Jaatisen Varjo 1917 – 1918 -romaani sijoittuu Raaheen, ja Toni Kettukangas dramatisoi teoksen Raahen teatterille. Palkinto myönnettiin Jaatiselle hänen mittavasta urastaan ja taiteellisesta työstään.

HENRI YLIKULJU
Henri Ylikulju on monipuolinen kulttuuritoimija, kuvataiteilija ja valokuvaaja. Ylikulju on tuonut yhteen monien eri alojen toimijoita yhteisiin projekteihin. Ylikulju toimii aktiivisesti nuorten parissa sekä työssään että vapaa-ajallaan ja on näkyvä henkilö kaupungin kulttuurielämässä. Henri Ylikulju on myös tehnyt Raahea tunnetuksi esiintymällä ja esittelemällä kotikaupunkiaan mm. YLE:n Egenlandohjelmasarjassa. Ylikulju palkittiin hänen taiteellisesta työstään, aktiivisesta toimijuudestaan kaupungin kulttuurielämässä ja Raahe-kuvan nostamisesta sekä paikallisten että ulkopaikkakuntalaisten keskuudessa.

PAULIINA VANHATALO
Pauliina Vanhatalo on ansioitunut vapaa kirjailija, joka on julkaissut kymmenen romaania, kaksi omaelämäkerrallista nonfiktiota, lastenkirjan sekä lukuisia kolumneja, novelleja ja juttusarjoja. Viime vuonna julkaistiin ensimmäinen Vanhatalon kääntämä teos, ja toinen käännös on parhaillaan työn alla. Vanhatalo on monipuolinen kirjailija, joka taitaa tyylilajit asiatekstistä vakavaan proosaan ja lastenkirjoista juonivetoiseen viihdekirjallisuuteen. Vanhatalon teos Pitkä valotusaika oli Runebergpalkintoehdokkaana vuonna 2016. Vanhatalo on ansioitunut kirjoittamisen ammattilainen.

KIRSTI VÄHÄKANGAS
Kirsti Vähäkangas on julkaissut 2000-luvulla toista kymmentä Raahe-aiheista kirjaa. Vähäkangas tekee kirjoissaan tunnetuksi Raahea ja raahelaisia ja tallentaa paikallista kulttuuriperintöä ja murretta. Kirjojensa lisäksi Vähäkangas on tunnettu erityisesti 1980-luvulta lähtien paikallislehdissä julkaistuista Räntätty raaheksi -murrejutuistaan. Vähäkangas oli vuosia Raahen matkailuoppaiden kantavia voimia ja hän on edelleen näkyvä persoona kaupungin kulttuurielämässä. Palkinnolla huomioitiin Vähäkankaan pitkä ja ansiokas kirjallinen kotiseututyö.


Raahen kulttuuripalkinnot

Raahessa on jaettu kulttuurin ja taiteen tunnustuspalkintoja vuodesta 1977 lähtien muutamaa välivuotta lukuun ottamatta.

Raahen kaupungin kulttuurilautakunta on jakanut taidetunnustuspalkintoja lakkauttamiseensa saakka vuosina 1977-2017.

Vuonna 2019 jaettiin ensimmäinen Kordelinin säätiön Raahen rahaston taidepalkinto. 

Kulttuuripalkintojen saajat 

2020 Jouko Turunen ja Heikki Vilenius
2019 Pertti Vuori
2018 Ei jaettu
2017 Piia Vähäsalo ja Pasi Siipola / Langin Alakartano
2016 Raahen Matkailuoppaat ry.
2015 Ei jaettu
2014 Vesa Joensuu
2013 Päivi ja Kari Isola
2012 Kauko Ilkko
2011 Marjaana Kojo-Eskola
2010 Jussi Isokoski
2009 Airi Haataja
2008 Sari Ohinmaa
2007 Matti Lepistö
2006 Kerttu Kastelli
2005 Charon-yhtye
2004 Perttu Mathlin ja Jukka Ingerttilä
2003 Auno Aunola ja Aunimarjut Kari
2002 Brahe Classica
2001 Pekkateatteri
2000 Raija Korppila ja Juha Laakso

1999 Raahen Puhallinorkesteri
1998 Kerttu Ojanlatva
1997 Marita Salmela ja Jarmo Marjomaa
1996 Antero Fors
1995 Pirjo Laukka ja Pirjo Maarala
1994 Eino Tuomaala
1993 Jari Jansson
1992 Jaakko Isola
1991 Veikko Honkavuori (Waymen)
1990 Jorma Nenonen

1989 Rajatsi ry
1988 Eija Huusari
1987 Aini Kauppila
1986 Matti Tuhkala
1985 Riitta Mänty ja Kalervo Ojutkangas
1984 Paavo Pyhtilä
1983 Stalker
1982 Kirsti Muinonen
1981 Raahen Laulutoverit, Raahen Laulu, Raahen Mieslaulajat, Raahen Nuorisokuoro
1980 Eeli Ylimattila ja Risto Sassali

1979 Väinö Viitanen ja Einari Laaksonen
1978 Kaarin Mäkinen ja Eeva Poukkula
1977 Sirkka Mattila ja Pauli Ylitalo


Alfred Kordelinin säätiö