Raahesalin lämpiö


 

Syyskuussa 5.9. - 30.9. Lasten kirjainstituutin näyttelyt:

Markus Majaluoman kuvituksia

Majaluoma

Markus Majaluoman (1961-) on opiskellut kuvataideopettajaksi. Kuvittamisen lisäksi hän on tehnyt myös sarjakuvaa. Näyttely sisältää hänen akvarellilla ja tussilla toteutettuja kuvituksiaan Olavi ja Aapo -kirjoihin (Tammi, 1996 ja 1998) sekä Sinikka ja Tiina Nopolan Heinähattu ja Vilttitossu ja tanssiva konstaapeli -kirjaan (Tammi, 2003).

Markus Taina

Hannu Taina (1941–) on taiteilija ja graafikko, joka on kuvittanut lastenkirjoja 1970-luvulta lähtien. Hän on saanut kuvituksistaan tunnustusta niin koti- kuin ulkomaillakin mm: Bratislavan biennaalen pääpalkinnon vuonna 1987 kuvituksestaan Raija Siekkisen kirjaan Herra Kuningas, Rudolf Koivu -palkinnon sekä valtion taideteollisuuspalkinnon. Näyttely sisältää Tainan akvarelleja ja tussipiirustuksia Raija Siekkisen kirjaan Utelias fauni (Otava, 1989) ja Elina Karjalaisen Uppo-Nalle-kirjoihin (WSOY, 1982, 1986 ja 1987).

Lapsia ja eläimiä Maija Karman kuvitustöissä ja luonnoksissa

Piilomaan pikku aasi

Näyttely koostuu Maija Karman kuvituksista ja luonnoksista tunnettuihin satu- ja lastenkirjoihin. Kehystettyjä kokonaisuuksia on 15 kappaletta, joissa on yhteensä 18 työtä. Mukana on kuvituksia muun muassa seuraaviin: Zachris Topeliuksen Vattumato ja Adalmiinan helmi, Marjatta Kurenniemen Onneli ja Anneli, Lea Pennasen Piilomaan pikku aasi ja Aura Koiviston Kurttunaamainen Leo akvarelleina.

Näyttelyt sisältävät tehtäväpaketin

Vitriineissä aikansa kuvia ja klassikoita – valikoima lasten ja nuorten kirjoja 1800-luvulta toiseen maailmansotaan.

Aikansa kuvia ja klassikoita

Lastenkirjainstituutin Aikansa kuvia ja klassikoita -kirjanäyttely luo katsauksen suomalaisen ja suomeksi käännetyn lasten- ja nuortenkirjallisuuden historiaan ja kehitykseen. Valikoiman perustana ovat kirjat, joita on luettu monen sukupolven ajan ja luetaan ehkä edelleen, nyt uusina käännöksinä ja uudelleen kuvitettuina. Mukana on kuitenkin myös kirjoja, jotka ovat olleet tärkeitä oman aikansa lukijoille, mutta joiden suosio on vuosien kuluessa hiipunut.

Kirjanäyttelykokonaisuus on jaettu neljään pääryhmään: I Varhaiset kuvakirjat, II Lukemista lapsille, III Suomalaisia tyttö- ja poikakirjoja ja IV Käännösklassikoita. Kirjat esitellään kronologisesti alkuteoksen ilmestymisajankohdan mukaan. Näyttelyssä on mukana vain sellaisia ulkomaisia teoksia, joiden käännökset ovat olleet suomalaislukijoiden saatavilla tarkasteltavana ajanjaksona.

Aikansa kuvia ja klassikoita -kirjanäyttely on laadittu Lastenkirjainstituutin kirjaston kokoelmien pohjalta. Näyttelyssä on mukana 66 kirjaa ja selostava näyttelyluettelo. Tekstikatkelmien lähteinä ovat olleet erilaiset luettelot, yleiset historiikit, tutkimukset ja verkkolähteet. 

Näyttelyn ensimmäisen version laati kirjastonhoitaja Hannele Timola (Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutti 1989) ja sen ovat uudistaneet viimeksi kirjastonhoitaja Päivi Nordling ja ma. kirjastonhoitaja Maarit Cederberg (Lastenkirjainstituutti 2011–2013).

Lisätietoa Lasten kirjainstituutin näyttelyistä https://lastenkirjainstituutti.fi/
 


Uusin silmin

UUSIN SILMIN - Raahen koululaisten taidetta

Raahesalin lämpiössä 4.10. - 29.11.2022

Raahen koululaiset tutustuivat syksyllä Raahen kaupungin taidekokoelmaan ja tekivät teosten  innoittamana omia muunnelmia näkemistään teoksista eri tekniikoin eli katsoivat taideteosten aiheita UUSIN SILMIN. Raahesalin lämpiön oppilastyönäyttelyssä on töitä kaikilta luokka-asteilta. Oppilastyönäyttely on Raahen opetustoimen kulttuurikasvatusryhmä TAIKAKUUn kokoama. Tervetuloa! 


Elisa nuorala

Joulukuu 2022-tammikuu 2023

Olen Elisa Nuorala ja työskentelen kuvataiteilijana omalla työhuoneellani, Raahessa. Grafiikan vedoksiiin käytän tekniikkana puupiirrosta, kuivaneulaa ja monotypiaa. Teokset lähtevät syntymään usein luontomaiseman äärellä, näin saan itseni herkistymään siihen, millaisen tulkinnan haluan maisemasta luoda.

Luonto on minulle kaikkein rakkain ihan tavallisessa arkiasussa. Siinäkin niin täydellinen, ettei se tarvitse mitään lisää. Niin pysähdyttävä, että sen edessä minäkin kumarran ja hiljennyn.

Tavoittelen töihini herkkyyttä, jota koen katsellessani luontomaisemaa. Pyrin saamaan vedoksiin sen, mikä on itselleni maisemassa kaikkein arvokkainta. Katsellessani maisemaa silmäni riisuu siitä usein pois kaiken ylimääräisen jättäen jäljelle vain itselleni arvokkaimman, erilaisten luontorakenteiden muodot, rytmit ja värit. Taiteeni avulla haluan lähentää luonnon ja kulttuurin suhdetta, ja tuoda ihmisiä lähemmäs luontoa.


 

Pidätämme oikeudet muutoksiin.